Underground Magic

Az Underground Magic (avagy UM) 2008. őszén alakult meg, amikor 10 fiatal bűvész összeállt, hogy felkavarja kicsit a magyar bűvészet állóvizét. Nem a világot akarjuk megváltani, pusztán létrehozni egy közösséget, és egy felületet, ahol a fiatal bűvészek megmutathatják magukat a nagyérdeműnek, ahol elmondhatjuk, mit gondolunk mi a bűvészetről, és ahol közelebb hozhatjuk a csodát a hétköznapi emberekhez.

Friss topikok

  • Benke Smith (törölt): Nincs azzal semmi baj, ha a bűvész is jól érzi magát! Sőt..... szerintem a legfontosabb, hogy mi é... (2013.11.24. 22:51) Metódus VS hatás
  • Benke Smith (törölt): Az enyémet kihagytad... (2013.11.24. 22:44) A 26. Corodini Kupa kampánya
  • Migmir: magamra nem, de egy régebbi borítóképemre ráismertem :D (2013.11.23. 14:20) Legyél bűvész – a Facebookon is!
  • : Nagyon jó volt a verseny (változatos, humoros), és a gálaműsor is!!! :-) Minden fellépő a legjobb ... (2013.10.14. 18:34) Lezajlott a 26. Corodini Kupa
  • Máté Levente: Profi ahogy általában ! Továbbra is várjuk, illetve van igény közös projectekre is ;) (2013.08.26. 19:02) FTO – Lepkegyűjtő

Címkék

11 (1) 1914 (1) apollo (1) archív (4) army (6) axel (1) bankjegy (1) bend (1) beszámoló (5) bicycle (1) bill (1) bűvészet (13) bűvész blog (2) bűvész tábor (1) card (9) cardistry (7) cdm (1) change (1) coin (1) copperfield (1) Corodini (7) Corodini Kupa (6) d+m (4) daniel madison (6) dave (1) daves (1) david stone (1) deck (2) drift (1) effekt (1) ekloga (1) ellusionist (3) elmélet (20) előadás (24) érme (1) factory (2) fesztivál (1) Figró (2) film (2) filmklub (1) flamingo (1) flöris (4) flourish (6) fto (9) greatest (2) hajlítás (1) Harry Potter (1) hogy ne (2) hornets (1) idézet (4) inspiráció (3) Joshua Jay (1) JourneyBP (1) just for fun (9) karácsony (1) kardistry (1) karnival (1) kártya (9) knights (1) komikus (3) konferencia (2) kritika (6) Kurt Demey (1) legjobb (1) magic (1) magician (2) magician army (5) mentalizmus (7) molnár szabolcs (1) money (1) művészet (9) mystique (2) ninja (1) Nyersvas (1) nyitó (1) opener (1) óra (1) pakli (5) parafenomén (1) penguin (1) pénz (1) poén (10) Rahat (1) retró (1) robert houdin (2) samurai (1) sharpie (1) sike (2) sorozat (1) szabadulás (2) szeminárium (3) templar (1) the1914 (1) theory (2) thomas (2) thru (1) titok (1) történelem (2) trick (1) trükk (5) tutorial (1) tv show (4) új (1) újbűvészet (9) um (20) underground (9) varázslat (3) vex (1) vice (1) videó (27) vizsga (1) watch (1) workshop (4) Címkefelhő

Kezdő bűvészek öt legnagyobb hibája

2013.07.08. 14:53 Gyertyán Balázs

FIGYELEM!  Az alábbi írás Wayne Kawamoto cikkének fordítása. Ennek megfelelően nem egyezik 100%-ban az én véleményemmel, bár nyilván nem osztanám meg, ha nem értenék vele egyet. Ebből fakad az is, hogy egy egész pont (az ötös) szól egy olyan témáról (jelmezek), aminek itthon tapasztalatom szerint semmi létjogosultsága. Cserébe viszont talán kellemesebb a stílus! :)

Deluxe Magic Kit 2012.jpgMiért mondja annyi ember, hogy utálja a bűvészeket? Talán azért, mert eddig még csak gagyi trükköket, vagy arrogáns, tapló bűvészeket láttak. Esetleg a kettőt egyszerre.
Itt van az öt legnagyobb hiba, amit kezdő bűvészek el szoktak követni. És sajnos némelyik csapdába még a tapasztalt profik is beleesnek. Ha kezdő bűvész vagy, vigyázz ezekre a bukkanókra!


1. Arrogancia és „Okosabbnak tűnni, mint a nézők”
Senki sem szereti az olyan előadót, sőt az olyan embert sem, aki azt gondolja magáról, hogy mindenki másnál okosabb, és ezt még be is akarja bizonyítani. A bűvészet nem arra való, hogy menőzzünk vele, vagy mutogassuk, milyen okosak vagyunk.
Ha a bűvészetet olyan modorban adjuk elő, hogy „ha-ha, én tudom a titkot, te meg nem” akkor varázslatból egyszerű rejtvénnyé silányítjuk, és arra bátorítjuk a nézőket, hogy próbáljanak rájönni a titokra. Ugyanígy sok bűvész nem érti meg, hogy ami Amazing Johnathannak működik, az neki nem biztos, hogy fog, tehát nem érdemes lemásolni és csinálni az ő műsorait.


2. Megalázni vagy zavarba hozni a nézőt
Amikor kihívsz valakit a közönség soraiból, a néző igyekszik majd mindent megtenni, hogy segítsen. Fontos, hogy tisztelettel bánjunk a nézőkkel, ne csináljunk belőlük viccet, ne ócsároljuk őket, és ne hozzuk zavarba.
Nyilvánvalóan van egy csomó kopasz, kövér, etnikai, vagy szexista vicc, amit bedobhatunk, de a szórakoztatás magasabb szintjéért ezeket ki kell hagynunk.


3. Nem eléggé felkészülni
A bűvészet nem annyi, hogy elmegyünk a bűvészboltba, veszünk néhány trükköt, kicsomagoljuk, elolvassuk a leírást, aztán előadjuk. A szórakoztató és rejtélyes bűvészetet gyakorolni és fejleszteni kell, a rutinoknak magával ragadónak, viccesnek, drámainak kell lenniük, vagy olyannak, ami illik az adott bűvész személyiségéhez és karakteréhez.


4. Rosszul összerakni egy műsort
A trükkök folyamatát változatossá kell tenni. Egy kártyatrükk, ahol a néző választ egy lapot, majd a bűvész megtalálja, talán szórakoztató, de öt ugyanilyen trükk egyhuzamban már sok. Variáld a hatásokat.


5. Jelmezt viselni
Sok kezdő bűvész talán úgy érzi, a bűvészete nem megfelelő, ezért azt fontolgatja, hogy jelmezt öltsön – bohóc ruhát, varázsló köpenyt, vagy akármi mást – hogy elfogadhatóbbnak tűnjön. Úgy gondolják, hogy ha már nem elég jó bűvészek, legalább beöltöztek a karakternek.
Azonban ez teljesen elhibázott. És sajnos a jelmezbe öltözött előadó leggyakrabban a pocsék bűvészet egyik jele.
Jelmezt csak abban az esetben szabad viselni, ha erősíti a karaktert, amit az előadó alakít. A karakternek azonban erősítenie kell a trükkök témáját. Ha egy előadó varázslónak öltözik, akkor mit akar egy pakli kártyával? Nem inkább ráolvasásokat kellene csinálnia, vagy tárgyakat lebegtetni?
Végezetül: a jó bűvészethez vezető út, hogy jó előadóvá váljunk, és jó trükköket mutassunk be szórakoztató módon. Spóroljatok, és felejtsétek el az olcsó jelmezeket. Inkább dolgozzatok a trükkökön, és hosszútávon jobb előadók lesztek.

2 komment

Címkék: elmélet bűvészet

A bejegyzés trackback címe:

https://undergroundmagic.blog.hu/api/trackback/id/tr415396144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Migmir 2013.07.08. 15:12:56

érdekes olvasmány, köszi a fordítást
De a 2. pontnál szerintem elgépelted a címet

Gyertyán Balázs 2013.07.08. 18:32:36

@Migmir: Ez így van, köszi, javítottam!
süti beállítások módosítása