Underground Magic

Az Underground Magic (avagy UM) 2008. őszén alakult meg, amikor 10 fiatal bűvész összeállt, hogy felkavarja kicsit a magyar bűvészet állóvizét. Nem a világot akarjuk megváltani, pusztán létrehozni egy közösséget, és egy felületet, ahol a fiatal bűvészek megmutathatják magukat a nagyérdeműnek, ahol elmondhatjuk, mit gondolunk mi a bűvészetről, és ahol közelebb hozhatjuk a csodát a hétköznapi emberekhez.

Friss topikok

  • Benke Smith (törölt): Nincs azzal semmi baj, ha a bűvész is jól érzi magát! Sőt..... szerintem a legfontosabb, hogy mi é... (2013.11.24. 22:51) Metódus VS hatás
  • Benke Smith (törölt): Az enyémet kihagytad... (2013.11.24. 22:44) A 26. Corodini Kupa kampánya
  • Migmir: magamra nem, de egy régebbi borítóképemre ráismertem :D (2013.11.23. 14:20) Legyél bűvész – a Facebookon is!
  • : Nagyon jó volt a verseny (változatos, humoros), és a gálaműsor is!!! :-) Minden fellépő a legjobb ... (2013.10.14. 18:34) Lezajlott a 26. Corodini Kupa
  • Máté Levente: Profi ahogy általában ! Továbbra is várjuk, illetve van igény közös projectekre is ;) (2013.08.26. 19:02) FTO – Lepkegyűjtő

Címkék

11 (1) 1914 (1) apollo (1) archív (4) army (6) axel (1) bankjegy (1) bend (1) beszámoló (5) bicycle (1) bill (1) bűvészet (13) bűvész blog (2) bűvész tábor (1) card (9) cardistry (7) cdm (1) change (1) coin (1) copperfield (1) Corodini (7) Corodini Kupa (6) d+m (4) daniel madison (6) dave (1) daves (1) david stone (1) deck (2) drift (1) effekt (1) ekloga (1) ellusionist (3) elmélet (20) előadás (24) érme (1) factory (2) fesztivál (1) Figró (2) film (2) filmklub (1) flamingo (1) flöris (4) flourish (6) fto (9) greatest (2) hajlítás (1) Harry Potter (1) hogy ne (2) hornets (1) idézet (4) inspiráció (3) Joshua Jay (1) JourneyBP (1) just for fun (9) karácsony (1) kardistry (1) karnival (1) kártya (9) knights (1) komikus (3) konferencia (2) kritika (6) Kurt Demey (1) legjobb (1) magic (1) magician (2) magician army (5) mentalizmus (7) molnár szabolcs (1) money (1) művészet (9) mystique (2) ninja (1) Nyersvas (1) nyitó (1) opener (1) óra (1) pakli (5) parafenomén (1) penguin (1) pénz (1) poén (10) Rahat (1) retró (1) robert houdin (2) samurai (1) sharpie (1) sike (2) sorozat (1) szabadulás (2) szeminárium (3) templar (1) the1914 (1) theory (2) thomas (2) thru (1) titok (1) történelem (2) trick (1) trükk (5) tutorial (1) tv show (4) új (1) újbűvészet (9) um (20) underground (9) varázslat (3) vex (1) vice (1) videó (27) vizsga (1) watch (1) workshop (4) Címkefelhő

A léc feletti

2013.05.21. 16:23 Gyertyán Balázs

Danny Blue.pngDanny Blue: A tudatfeletti című sorozata a múlt héten debütált a Story Tv-n. A sorozat képében nem mást köszönthetünk, mint az első igazi hazai street magic TV műsort. Ugyan voltak már korábban is próbálkozások, de ez az első, ami hosszát és stílusát tekintve komolyan összevethető a külföldi produkciókkal. És a hangsúly az utóbbin van: Danny műsora végre összevethető a külföldi produkciókkal! Egy TV-s bűvész műsor elkészítése baromi nehéz. Egyrészt mert hiányzik a know-how mind előadói, mind pedig TV-s oldalról, másrészt pedig azért, mert egy TV műsor (2013-ban legalábbis) 90%-ban a nézői reakciókról szól, és csak 10%-ban a trükkökről. Márpedig aki próbálkozott már utcai bűvészettel Magyarországon, tapasztalhatta, hogy nálunk nem épp a rohangálós-káromkodós reakció a tipikus. És akkor még finom voltam. Dannynek tehát rengeteg nehézséggel kellett szembe néznie: rá kellett vennie egy csatornát a válság közepén, hogy lehetőséget adjon egy itthon szinte teljesen ismeretlen műfajnak, majd ehhez össze kellet grundolnia egy szakmai stábot is. Utóbbiban nyilván nagy segítségére volt Sófalvi Márton, a konzulens, akinek egyébként már van televíziós tapasztalata is, ami ez esetben nyilván jól jött.

Nem akarok most részletekbe menő kritikát írni egy-egy epizódról, sem pedig az összhatásról. Reagálnék viszont egy egyik legtipikusabbra. Ebben a műfajban nem csak lehet, de kötelező is vágni. És nem azért, mert mindenki beépített ember, hanem mert egyébként TV-ben nézhetetlenül statikussá válik a produkció! Ennek egyenes következménye, hogy a néző nem tartja hitelesnek, ami történt. Ezen sajnos csak az idő, az újabb részek, és néhány élő fellépés fog segíteni. A lényeg azonban az, hogy Danny hozta, amit vállalt: megszületett az első street magic/mentál TV sorozat, és az eredményre még büszkék is lehetünk!

3 komment

Címkék: tv show mentalizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://undergroundmagic.blog.hu/api/trackback/id/tr325311008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

murkesz 2013.05.21. 23:34:14

Kíváncsi voltam, neked hogy tetszett. Sajnálom is kicsit, hogy nem mentél bele a részletekbe.
Igazság szerint én megértem azokat a nézőket, akik fanyalognak a műsor láttán.
Minőségi lett, de mégis hiányzik belőle valami. Kicsit úgy éreztem magam, mintha valami tv-shopos reklám menne előttem, és próbálnának meggyőzni a szereplők (műsorban szereplő nézők), hogy amit látok, az valóság. Értem én, hogy ez műfaji sajátosság, de akkor is eltúlzottnak éreztem.
Nem vagyok benne biztos, hogy akik a sok vágásra panaszkodnak, azok valóban a vágás miatt panaszkodnak. :) A trükkök nagy része (ha nem mind) amúgy is olyan volt, amit előben is előad "bárki", ha vannak megfelelő beépített nézői. Ezek nem vizuális trükkök: ha nincs vágás, akkor marad a beépített néző mint laikus megoldás. Mindig lehet olyat mondani, hogy ez az egész kamu volt, én nem hiszek benne.
Igazából egy Derren Brown műsor is teljesen ugyanilyen. Ott is mondhatjuk, hogy sok a vágás. Ott is kapálózhatunk türelmetlenül, hogy beépített az a néző... De mégsem tesszük, mert ott mellé annyi drámát és feszültséget kapunk, hogy teljesen belefeledkezünk, és eszünkbe sem jut azon görcsölni, hogy most átvernek-e vagy sem. Ezt A tudatfelettiben nem igazán éreztem. Jobban mondva: nem éreztem az egész műsor során. Voltak magával ragadó momentumok. Nem is kevés. A kő-papír-ollónál izgultam, hogy vajon mindig sikerül-e vagy csak nagy százalékban. Aztán értetlenkedtem kicsit, hogy miért kell ennél a műsorszámnál is lenyilatkoztattatni az összes résztvevővel, hogy mit láttunk. Ez nem egy szofisztikált gondolat olvasás volt. Itt nem kell megmagyarázni, hogy most azért gondoltam épp az elefántra, mert gyerekkoromban nagymamám ilyeneket hímzett nekem az ágyam melletti falra... Nem kell beszéltetni a nézőt, mert semmi személyes dráma nem játszódott le benne. Jó mutatvány volt. Feszültség volt. Izgalom volt. Lépjünk tovább, és ne próbáljuk a már amúgy is eladott részre rábeszélni a nézőt, mert a végén még meggondolja magát, és eszébe jut, hogy mégsem kell neki.
Megvan annak is a helye. Ikreknél például kíváncsi voltam, hogy mit érezhettek, mikor a másik háztetőn felállt a testvérük. Itt valami megmozdult bennük, hát van is mit mondaniuk. Náluk nem éreztem azt, hogy most csak azért beszélnek, hogy belémsúlykolják, milyen jó is volt az előző mutatvány.
Összességében látok ebben lehetőséget. A darabok már megvannak. Csak valahogy össze kéne őket úgy ragasztani úgy, hogy közben ne váljon groteszkké az egész.
A horoszkópos zárás pedig kifejezetten jóra sikerült. Kicsit erősíti az érzést, hogy mégiscsak van logikus magyarázat a bemutatott jelenségekre a kameratrükkön és a beépített nézőn kívül. Csak azt sajnálom, hogy mire idáig eljutottunk, addigra többször elengedte a kezemet a műsor, és eszembe juthatott, hogy kamu ez az egész. Mennyivel jobb lett volna, ha erre csak a műsor befejezte után van lehetőségem, akkor meg már megkaptam a választ a horoszkópos trükktől: Az, hogy nem látom a logikus magyarázatot, nem jelenti azt, hogy nincs is logikus magyarázat.

2013.05.22. 22:13:35

Engem főként a vágás zavart. Nem az, hogy nem folyamatos kameraképet láttam, hanem az, hogy meg lett szaggatva a produkció az utólagos reakciók bevágásával. Vágni úgy is lehet, hogy 2-3 kamera vesz egyszerre, és azok képeit váltogatják, de közben a mutatvány folyamatosan megy (mint pl. Criss Angel és David Blaine műsoraiban). A reakciókat szerintem csak a mutatvány után kéne bevágni. Ami még idegesített, az a How I Met Your Mother vágásainál alkalmazott suhanó hang... nagyon sok volt belőle. Szerintem olyan produkciókat is lehetne találni amikből nem kell kivágni pár percet ahhoz, hogy hihető/bemutatható legyen. Ha egy mutatványt folyamatosan látnánk elejétől a végéig, sokkal hihetőbb lenne, még akkor is ha közben több kamera képe lenne összevágva. De gyanítom, hogy a többi epizód is hasonlóképp lesz vágva... Hát ez van. Amúgy voltak érdekes produkciók, a laikusok biztosan nagyokat csodálkoztak rajta!! És végülis ez a cél, gondolom a műsor célközönsége nem a bűvészek, hanem az utca emberei... :-)

Gyertyán Balázs 2013.06.06. 12:03:25

@murkesz: Tök igazad van Murkesz, lehet, hogy felteszem a kommentedet külön posztban! :)
süti beállítások módosítása